Der Name der Brennerei Ardbeg bedeutet „Kleine Anhöhe“. Sie liegt an der Südküste der Whiskyinsel Islay auf dem Weg vom Hafenstädtchen Port Ellen nach Kildalton. Der Standort der jetzigen Brennerei war schon bei Schwarzbrennern beliebt. Nach einer sehr bewegten Geschichte mit zeitweisen Schließungen wurde Ardbeg 1997 von Glenmorangie PLC übernommen, die dann ihrerseits 2004 von Louis Vuitton Moet Hennessy gekauft wurden, und ist mittlerweile eine der berühmtesten Brennereien Schottlands, die für ihre rauchigen, torfigen und salzigen Abfüllungen mit starken Phenoltönen bekannt ist. Das Wasser der Destille stammt aus dem Loch Arinambeast und Loch Uigeadail, nach denen auch 2 Abfüllungen benannt sind. Im Jahre 2015 wurde Ardbegs 200. Geburtstag gefeiert.
Ardbeg 2002 Single Cask #3308 – 49,6%
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SINGLE NO:3308 CASK
A creamy, zesty Ardbeg with a savoury twist
UNIQUE CASK HISTORY
Winding surprising savoury aromas around classic creamy notes this rare single malt is a delightfully different take on Ardbeg Distilled In 2002, its smoky balanced spirit was laid down in a second till bourbon barrel selected to balance subtle wood flours with Andbeg’s complexity Aging patiently in a warehouse. it might have been destined for one of the Distillery’s classic bonings. But when De Ba Lumsden tasted this outstanding whisky he knew it demanded a different puth. Wholly aged in that cask for more than 18 years his creation has finally come of age. Augmenting the Distillery’s signature notes of cream line and pine with an intriguing savoury edar Cask No 3308 is an Ardbeg with a remarkabletwist
DR BILL’S PERSONAL TASTING NOTES
COLOUR: Bright gold.
AROMA: A singilar bouquet, both cremy and unexpectedly savoury, with gentle musity hints. A splash of water reless more classic Ardbeg notes of tbol, carbolic soap, sty line and pine resin, with a hint of ses
TASTE: Fowerfully peppery on the palate, with ware of tar, soot, aniseed and a suggestion of old fashioned boiled sweets favoured with cinnamon and peppermint.
FINISH: Creamy, sweet vanilla noten from the cask balance delectably with Ardbeg’s peaty intensity.
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